Meditációs gyakorlatok

Meditációs gyakorlatok

Ebben a cikkben megemlítek neked a meditációs gyakorlatok közül néhányat, amik segítenek a figyelem koncentrálásában és az elménk nyugalmának elérésében. Első körben összefoglalok néhányat az alapvetők közül.

4 alapvető meditációs gyakorlat, amelyekről már biztosan hallhattál

 • Légzőgyakorlatok:
  a légzés figyelése a meditáció egyik leggyakoribb formája. Az emberi lélegzetvétel nagyon egyszerű és hatékony eszköz a figyelem összpontosítására és az elménk megnyugtatására.
 • Mantra meditáció: a mantra meditáció során egy bizonyos szót vagy mondatot ismétlünk magunkban, hogy segítsünk elménknek lecsendesedni. A mantrát újra és újra ismételhetjük, hogy elménk fókuszálódjon.
 • Vizualizáció:
  a vizualizációval a meditáció során elképzelünk valamilyen helyzetet, helyszínt vagy képet, amely segíti elménket a nyugalom és a békesség elérésében.
 • Öngyógyító meditáció: A gyógyító meditáció egy nagyon hatékony és természetes módszer a testünk, az elménk és a lelkünk harmonizálására, ami jelentősen hozzájárulhat a betegségek leküzdéséhez és az életminőségünk javításához.

Ez csak néhány példa a meditációs gyakorlatok közül, de fontos megjegyezni, hogy a meditáció minden ember számára eltérő módon működhet. A meditáció általában segít a stressz csökkentésében, az éberség növelésében, a koncentráció javításában, és az általános mentális egészség javításában. Ha ilyen és hasonló meditációk például elmerülések (kis megjegyzésként írom, hogy nálunk a Tér Közösségben elmerülésnek hívjuk a meditációt) után érdeklődsz, akkor érdemes csatlakoznod a Tér Közösség tudástárunkhoz, ahol több mint száz meditációt találsz, amelyekkel csillapíthatod a mentális vagy érzelmi problémáidat, vagy újabb intuíciókat kaphatsz az életedre vagy a fejlődésedre vonatkozóan a magasabb szférákból.

További meditációs gyakorlatok

A teljesség igénye nélkül felsorolok neked további meditációs gyakorlatokat, hogy a lehető legjobbat tudd magadnak kiválasztani. Mindig azt válaszd, amelyikkel a legjobban tudsz azonosulni és hatékonynak érzed.

 • Fókuszált figyelem meditáció: a fókuszált figyelem meditáció során egyszerűen csak arra fókuszálunk, hogy milyen érzéseket tapasztalunk a testünkben és az elménkben, amikor csak ülünk és figyeljük a légzésünket. A cél az, hogy csak az érzések megfigyelése történjen, anélkül, hogy bármilyen értékelést vagy megítélést fűznénk hozzájuk.
 • Testtudatossági meditáció: a testtudatossági meditáció során tudatosan figyeljük testünk érzéseit, az izmainkat, a légzésünket, és az általános testérzetünket.
 • Tudatos éberség meditáció: a tudatos éberség meditáció során arra figyelünk, hogy milyen érzéseket és gondolatokat tapasztalunk az elménkben az életünk különböző pillanataiban. A cél az, hogy megfigyeljük, milyen érzéseink vannak, és milyen reakciókat váltanak ki bennünk az életünk különböző helyzetei.
 • Jóga nidra meditáció: a jóga nidra meditáció során lassan haladunk végig testünkön, és figyeljük minden tagjának, pontjának  érzéseit. A cél az, hogy a testünk minden részére figyelmet fordítsunk, és egyre mélyebbre kerüljünk a meditatív állapotban.
 • Önismereti meditáció: az önismereti meditáció során arra összpontosítunk, hogy jobban megismerjük önmagunkat. Ez magában foglalhatja az érzéseink, gondolataink, vágyaink és félelmeink megfigyelését is. Az önismereti meditáció segíthet az érzelmi intelligencia és a tudatosság fejlesztésében is.
 • Szent hely meditáció: a szent hely meditáció során felidézünk egy olyan helyet, amelynek különleges jelentősége van számunkra, és odaképzeljük magunkat. Ez lehet egy vallási helyszín, de lehet egy természetes környezet is,
  amelyet különlegesnek érzünk. Az elképzelt helyszínt vizualizálhatjuk, és azzal kapcsolatos érzéseinkre és élményeinkre figyelhetünk.
 • Sétáló meditáció: a sétáló meditáció során lassan és tudatosan sétálunk, miközben figyeljük a testünk érzéseit és az időnként felbukkanó gondolatokat.

Milyen az igazán hatékony meditációs gyakorlat?

Ahogy már említettem, a fentiek csak példák a meditációs gyakorlatokra, de az igazán hatékony meditáció az,
amelyik az adott személy igényeihez és céljaihoz legjobban illeszkedik. A legfontosabb, hogy mindig fogalmazzuk meg a meditációnk célját és annak tudatában kezdjük el a meditációt. Sikeresnek mondható az a meditáció, amelyben el tudunk lazulni, az elménket és a háborgó gondolatokat le tudjuk csendesíteni és az érzelmi hullámzásokat le tudjuk csitítani. Jó, ha tudod, hogy nincs két egyforma meditáció, ahogy két egyforma ember sem létezik. Soha ne legyenek elvárásaid, csak add át magad feltétel nélküli bizalommal a meditációs állapotnak és csupán megfigyelőként, ne szereplőként vegyél benne részt. A szankszrit ezt Turya, azaz tanú állapotnak nevezi. Egy ilyen meditáció után nyugodtnak, kipihentnek és energiával telinek érzed majd magad.

Ha a megfelelőt keresed…

Ha szeretnél elkezdeni egy hatékony meditációs gyakorlatot, akkor nézd meg a Tér Közösség tudástárunkban lévő anyagokat. Az ott található hang- és videóanyagok közül megtalálhatod a legmegfelelőbbet számodra, akár a problémamegoldás vagy a hatékonyabb fejlődés a célod. Gyere, nézz be hozzánk a Tér Közösségbe.

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt