A vezetett meditáció kezdőknek is ideális választás, mert nem azon aggódsz, hogy hogyan csináld. Megfelelő útmutatás, tökéletes ellazulás.

Vezetett meditáció: a gondolati beidegződések kiküszöbölése és az intuíciók befogadása

A meditáció egyre inkább elterjedt gyakorlat, amelynek számos előnyös hatása van a testre és lélekre
egyaránt. A meditáció során az emberek általában elmélyülnek gondolataikban, majd még jobban alámerülnek a tudatuk szintjén is, hogy elérjék az elméjük nyugalmát, a test ellazulását. A meditáció azonban nem egyetlen gyakorlatot jelöl, számos formában létezik, amelyek közül a vezetett meditáció az egyik legnépszerűbb, kezdők számára különösen ajánlott.

A vezetett meditáció során egy tapasztalt meditációs vezető tartja irányban a résztvevők gondolatait, testérzetüket, hogy elérjék a teljes ellazult állapotot. Előnye, hogy az embereknek nem kell aggódniuk azon, hogy hogyan kellene meditálniuk vagy, hogy jól csinálják-e azt, hanem a vezető segít a gondolatok lecsendesítésében majd az elmélyülésben. A vezetett meditáció során kikapcsol a racionális elme és olyan agyterületek aktiválódnak, amelyek egy újfajta algoritmust indukálnak. Az agy úgynevezett
Alfa állapotba kerül, ez az alvás és ébrenlét határa. Ilyenkor az érzelmi hullámzások elcsendesednek, a meditáló megkönnyebbült mentális állapotba kerül, szinte lebegésnek éli meg ezt a fajta transzállapotot.

A vezetett meditáció biztonságot ad a meditáló számára, mivel a meditálás alatt előfordulhatnak olyan élmények, amely a meditálót kibillenthetik az érzelmi stabilitásból. Akár érzelmi blokkok is oldódhatnak, vagy váratlan érzet-beszűrődések vagy hirtelen megtapasztalások is előfordulhatnak. Az elején ég nem biztos, hogy mindenki képes a pontos belső érzékelésre, ezért fontos az irányító személye. Mindig olyan vezetőt válasszunk, akinek személye, hangja, energiája megnyugtató számunkra. Ezen lelki élmények során fontos a vezetővel való bizalmi kapcsolat.

A vezetett meditáció legfontosabb előnye

Az egyik legfontosabb előnye a vezetett meditációnak az, hogy kívülről segít leállítani a gondolati beidegződéseket,
amelyek az élet minden területén megjelennek. Ezek a gondolati sémák általában ismétlődő gondolatok, amelyeket az emberek elakadásokkal, szorongással, félelemmel és egyéb kellemetlen, rossz érzésekkel kapcsolnak össze. Leállításuk azonban lehetővé teszi, hogy kilépjenek ezekből a negatív ciklusokból és egy új, pozitív életérzés születhessen meg a pszichében.

A vezetett meditáció segít akkor is, ha a gondolataink elkalandoznak, mivel a kívülről hallott beszéd újra és újra visszavezet az elmélyülésbe. A meditáció az intuíciók befogadásának egyik legjobb módja is, melyek segíthetnek, hogy észrevedd az életedben rejlő lehetőségeket, és segíthetnek céljaid elérésében is.  Az intuíciók befogadása sokkal könnyebbé válik a meditáció során, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az ember képes meghallani belső hangjait és követni a megérzéseit.

Ha kezdő vagy, azt javaslom, gyakorold addig a vezetett meditációt, míg bizonytalannak érzed magad, vagy amíg gondolataid gyakran elkalandoznak a gyakorlatok közben. Ha már képes vagy tartósan fókuszálni és a koncentrációd töretlen, akkor elkezdheted gyakorolni az egyéni meditációt is.

Meditáció tanulásában is segítünk neked

A Tér Közösség tudástárában több vezetett meditációt is találhatsz más önfejlesztő és tudatosságot növelő témakörök társaságában. Gyere, tanulj velünk, mutatjuk az utat.

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt