Meditáció, meditálás kezdőknek - Bizonytalan vagy, hogy fogj bele? Próbáltad, de nem működött? Hibák, amiket kezdő meditálók elkövetnek, de te elkerülheted

Meditáció kezdőknek – hogyan csináld és mit kerülj el

Ha az első lépéseket teszed a meditáció világában, fontos tudnod, hogy vannak olyan hibák, amelyekbe a kezdő meditálók gyakran beleesnek. A meditáció kezdőknek cikkünk azért született, hogy elkerüld azokat az apró hibákat, amik miatt  a meditáció nem úgy sikerül, ahogyan azt eltervezted.

Bemutatjuk a leggyakoribb hibákat, amelyeket a kezdők gyakran elkövetnek, hogy te elkerülhesd ezeket a buktatókat, és élvezhesd a meditáció élményét.

A leggyakoribb hibák, amiket a kezdő meditálóknak érdemes elkerülni

 1. Túl sokat vársz el magadtól. A meditáció egy olyan dolog, amelynek elsajátítása időbe telik. Sokan úgy gondolják, hogy a meditáció azonnal hatni fog, és azonnal érzik majd a nyugalmat és a béke érzését. Azonban ez nem mindig így van. A meditáció egy folyamat, és ahhoz, hogy hatékonyan működjön, rendszeres gyakorlásra van szükség.
 2. Nem találsz megfelelő helyet. A megfelelő hely kiválasztása kulcsfontosságú a meditáció sikerességéhez. A meditálás kezdőknek nem egyszerű, ezért javasolt olyan helyet választani, ahol nincs zavaró zaj vagy tényező, amely elvonhatja a figyelmüket a meditációról. Fontos, hogy a helyszín nyugodt és kényelmes legyen.
 3. Nem figyelsz a légzésedre. A meditáció során a légzés az egyik legfontosabb dolog, amelyre figyelni kell. A légzés segít abban, hogy belső nyugalomra lelj, és csökkenti a stressz szintedet. A meditálás kezdőknek javasolt, hogy a légzésre koncentráljanak a meditáció során, és próbáljanak egyenletesen és mélyen lélegezni.
 4. Túl sok gondolatot engedsz be. A meditáció során a legnehezebb dolog az, hogy elengedd a gondolataidat, és csak az adott pillanatra koncentrálj. Gyakran előfordul, hogy a meditálás kezdői túl sok gondolatot engednek be, és ezek elvonják a figyelmüket a meditációról. Ha ez megtörténik, ne aggódj, csak egyszerűen hagyd el a gondolataidat, és térj vissza a légzésre.
 5. Túl szigorú és kritikus vagy magaddal
  Ne szégyelld vagy bántsd magad, ha nem úgy megy, ahogyan azt eltervezted. Kitartóan kell mindent gyakorolni az életben.

Meditáció kezdőknek – Hogyan érd el a megfelelő fókuszt és ne frusztrálódj az eredmények elmaradása miatt?

 1. Fókusz hiánya
  A meditáció célja, hogy lecsendesítse az elmét és segítsen koncentrálni az adott pillanatra. Az egyik leggyakoribb hiba azonban az, hogy a kezdő meditálók agya túl sok gondolattal van tele, és nem tudják fókuszálni a jelen pillanatra. Egyrészről, ezt szintén lehet gyakorolni, és a meditáció segíthet abban, hogy megtanuld lecsendesíteni a gondolataidat, hogy koncentrálni tudj az adott pillanatra. Másrészről, a légzéstechnikák segítenek a fókuszban maradni. Ahogy a 3. pontban is említettük, a légzés fontos szerepet játszik a meditációban, és a figyelem középpontban tartása segít abban, hogy lecsendesítsd az elmédet és koncentrálj a pillanatra.
 2. Általános frusztráció
  A meditálás kezdők számára nehéz, és nem mindig sikerül megtalálni a megfelelő meditációs technikát. Ennek eredményeként sokan frusztráltnak érzik magukat, ha nem érik el azonnal a kívánt eredményeket. Azonban ne feledd, hogy a meditáció nem azonnali csodaszer, hanem egy folyamat, amely időt és türelmet igényel. A meditáció során nem csak a testet, hanem az elmét is tréningezzük, és ahogy az izmokat edzésre kell szoktatni, az elmét is ugyanígy kell edzeni. Csak légy türelmes és folytasd a gyakorlást, idővel könnyebbé válik majd.

A meditálás kezdőknek szóló tippek között az egyik legfontosabb az elfogadás és az eltökéltség. Ahogy már említettem, a meditáció nem egy csodaszer, amely azonnal megoldja az összes problémádat. Ahhoz, hogy igazán megtapasztald a meditáció jótékony hatásait, rendszeres gyakorlásra van szükség. A kezdők lehet, hogy nehéznek érzik majd, és úgy érzik, hogy semmi nem történik, de ne adják fel. Ahogy haladnak a gyakorlással, egyre könnyebbé válik majd, és észre fogják venni, hogy egyre jobban tudják kontrollálni a gondolataikat, és egyre nyugodtabbak lesznek.

A meditáció egy olyan gyakorlat, amely segít csökkenteni a stresszt és javítja az egészséget. Azonban sok kezdő meditáló túlságosan szigorú elvárásokat támaszt magával szemben. Lehet, hogy úgy gondolják, hogy az első meditáció után azonnal csökken a stressz-szintjük vagy megszűnnek a problémáik.

Az első időszakban, amikor meditálásba kezdesz, ne várj azonnali eredményt. A meditáció hatása hosszabb távon érhető el és általában nem azonnal jelentkezik. Az első napokban, hetekben vagy akár hónapokban csak apró változásokat észlelhetsz, de hidd el, ezek a változások összeadódnak, és hosszú távon jelentős hatást gyakorolnak az életedre.

 

Egy kiemelten hasznos tipp a kezdőknek, hogy haladj a saját tempódban. Ne hasonlítsd magad másokhoz, és ne érezd magad rosszul, ha nem tudsz azonnal meditálni úgy, ahogy szeretnéd. Mindenki különböző, és mindenkinek saját időbeosztása, élethelyzete és igényei vannak. Ha valami nem működik számodra, keresd meg a saját megoldásaidat, és ne add fel. Légy türelmes magaddal, és hallgass a testedre és az elmédre. Hatékonyan szeretnél meditálni? Tanulj a Tér Közösség tudástárából, ahol extra tippek várnak és több száz anyagból válogathatsz a fejlődésed érdekében. Itt találsz több információt.

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt